ICONISCH SEVENTIES GEBOUW IN DE EUROPESE WIJK KRIJGT DUURZAME TOEKOMST
14 June 2021

ICONISCH SEVENTIES GEBOUW IN DE EUROPESE WIJK KRIJGT DUURZAME TOEKOMST

Eén van de markante gebouwen in het hart van de Europese wijk – het gebouw “Aarlen-Trier” – zal in de komende jaren een indrukwekkende renovatie ondergaan en daarmee klaargestoomd worden voor een duurzame toekomst. De nieuwe eigenaars van het gebouw, projectontwikkelaars BPI Real Estate en AG Real Estate, hebben samen met de Brusselse bouwmeester een team van architecten geselecteerd dat het huidige gebouw zal omvormen tot een innovatief kantoorgebouw met bijzondere aandacht voor het welzijn van de gebruikers en met behoud van zijn kenmerkende bestaande architectuur.

Voor het ontwerp van het gebouw schreven de ontwikkelaars samen met het team van de bouwmeester een architectuurwedstrijd uit, die op veel binnen- en buitenlandse interesse kon rekenen. Vijf kandidaten kregen de kans om hun project in te dienen. Het team TRANS – Util – CES werd uiteindelijk als winnaar geselecteerd omwille van hun gedurfde structurele keuzes waarbij ze tegelijk de architectuur van het huidige gebouw wisten te respecteren.

Wat op het eerste zicht een duf kantoorcomplex is in de Europese wijk, wordt in deze architectuurwedstrijd met discrete elegantie opgewaardeerd. En dit volledig vanuit de filosofie van duurzaam hergebruik van gebouwen. Een goede samenwerking met de private ontwikkelaars, een sterke wedstrijd met zeer grote interesse vanwege kandidaat-architecten en een grensverleggend concept qua circulariteit omdat ook de draagstructuur van het gebouw aangepakt wordt: weer enkele stappen vooruit voor de architecturale kwaliteit! Een game-changer in de vastgoedmarkt?, aldus de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret

Welzijn en flexibiliteit

Hoewel er enkele verregaande structurele ingrepen in het hart van het gebouw zullen gebeuren, laat het architectenteam in haar ontwerp de buitenschil zo goed als onaangeroerd opdat het gebouw zijn iconische en opvallende repetitieve karakter kan behouden.

Om de kwaliteit van de binnenruimten te verbeteren zal in het centrale deel de volledige binnenstructuur, bestaande uit zware kolommen, verwijderd worden en vervangen worden door een systeem van vakwerkliggers waaraan de vloeren met kabels worden opgehangen.

“Onze keuze om te werken met een ophangsysteem levert tal van voordelen op. Niet alleen de ruimtelijkheid verbetert, maar ook de lichtinval. Bovendien profiteren we hierdoor van een grotere flexibiliteit in de inrichting van de kantoren. Zo zullen de eerste en tweede ondergrondse verdiepingen een nieuwe functie krijgen gezien de dalende nood aan parkeerplaatsen. Dit zijn bewuste keuzes met het oog op de verhoging van het welzijn van de toekomstige gebruikers en tegelijkertijd bieden ze een antwoord op de veranderende behoeften in de kantoormarkt.” vertelt Xavier Denis, Chief Development Officer – AG Real Estate

Het toekomstige gebouw bedraagt een oppervlakte van 18.500 m² bovengronds met 1.700 m² bijkomende nuttige oppervlakte op -1 en -2. De toekomstige gebruikers zullen onder meer toegang hebben tot co-workingruimtes, een congreszaal, vergaderruimtes, een fitnessruimte, dakterrassen, een tuin en een comfortabele fietsenstalling.

Vergroening en duurzaamheid

Behalve naar de architectuur van het gebouw, ging er ook bijzondere aandacht uit naar duurzaamheid en vergroening.

“De reden waarom we het gebouw absoluut wilden renoveren had niet enkel te maken met het behoud van de bestaande architectuur maar ook omdat we de ecologische voetafdruk van de werken zo veel mogelijk wilden beperken. Als ontwikkelaars geloven wij sterk in de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties die we vertaald hebben in onze conceptuele, technische en bouwkundige keuzes, die het gebouw opnieuw een duurzame toekomst moeten geven.” Jacques Lefèvre, CEO BPI Real Estate.

De schil van het gebouw wordt aangepakt en de technieken worden vernieuwd, om de koolstofuitstoot en de energieconsumptie sterk te beperken. We werken met fotovoltaïsche panelen en warmtepompen, zodat het gebouw fossil free wordt. Er wordt een Breeam-excellent en een Well-gold certificaat geambieerd.

Er wordt zo veel mogelijk groen geïntegreerd in het project, zowel op de begane grond als op de verschillende terrassen, inclusief het dakterras op de twaalfde verdieping. Het groen draagt bij tot meer biodiversiteit en verkleint het hitte-eilandeffect in de wijk. Tot slot wordt het binnengebied opengesteld om een publieke verbinding tussen de Aarlenstraat en de Trierstraat tot stand te brengen.

De vergunningsaanvraag wordt eind 2021 ingediend, de werken staan gepland voor 2023-2024.

Roxane Decraemer
Strategic Marketing, External Communication & PR Manager
Roxane Decraemer
Contact
Aurore Moens
Communication & PR Manager
Aurore Moens
Contact