EN FR
Terug naar de lijst

Arsenal Kantoren

 
Naam Arsenal Kantoren
Adres Louis Schmidtlaan 5
1040 Brussel
Oppervlakte 10 000
Type Kantoren
Status Verkocht aan GLL Real Estate


Concept

Omschrijving

EEN SITE, DE REALLOCATIE ERVAN IN EEN TRENDY SPIRIT

In 1989 kocht de vereniging voor de ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een groot deel van de Arsenal site.

Sindsdien zijn talrijke prestigieuze bedrijven zich hier komen vestigen.

In 1999 werd het gebouw op de hoek van de Louis Schmidtlaan en de Waversesteenweg opgefrist en omgebouwd in een beroemd restaurant.  

In 2004 lanceerde AG Real Estate een nieuw project met de bedoeling de site zijn definitieve configuratie te geven. De bedoeling was om aan de site toe te voegen:1. een kantoorgebouw van 9.000 m², 2. een bedrijfsincubatiecentrum gewijd aan nieuwe informatie- en communicatietechnologieën onder de bescherming van de VUB (Vrije Universiteit Brussel), 3. een groene ruimte open voor het publiek, uitgerust met stadsmeubilair en een sierfontein, 4. een restaurant in de voormalige ketelruimte van de site 5. een gebouw voor de productie van immateriële goederen, 6. drie residentiële gebouwen, elk met 32 appartementen.

In oktober 2005 werd de eerste steen gelegd. 4 jaar later was de Arsenal site volledig klaar en in gebruik genomen.

2 KANTOORGEBOUWEN            

  • EEN EERSTE KANTOORCONCEPT, SPITSTECHNOLOGIE EN KWALITEITSVOLLE OMGEVING

Het gebouw van 9.000 m² werd zodanig ontworpen door Archi 2000 dat het paste in het architecturale karakter van de site. In de gevels zie je de twee dominante materialen: baksteen en blauwe steen. Het gebouw dat twee kelderverdiepingen, een gelijkvloers en drie verdiepingen telt, heeft de vorm van de letter 'H'.

De werkruimten bevinden zich rond twee binnenpatio's met planten. Dankzij de volledig glazen gevels van de patio's,  levert deze configuratie een maximum aan natuurlijk licht.

Het indrukwekkende trappenhuis dat open is aan de verdiepingen en de liftkokers, is ongetwijfeld een minstens even aantrekkelijk element van het gebouw.

Dit trappenhuis maakt verticale bewegingen gemakkelijker en draagt bij tot een meer frequente en efficiënte communicatie tussen personen en departementen. Het glazen dak boven de trappen creëert een oase aan natuurlijk licht in het midden van het gebouw.

  • EEN TWEEDE KANTOORCONCEPT, EEN ANDERE MANIER VAN WERKEN

Dit gebouw van 2.650 m² is opmerkelijk dankzij de 'loft' sfeer in de werkruimten. Het restauratieproject werd zodanig ontworpen dat de architectuur van het gebouw en de site gerespecteerd werden. Net zoals in de rest van de site, zijn baksteen en blauwe steen de typische kenmerken.

Het gebouw, dat rechthoekig van vorm is, bestaat uit een tuinniveau en 2 mezzanine-niveaus, die kunnen verdeeld worden in 2, 3 of 4 aparte entiteiten. De werkruimten bevinden zich rond een binnenatrium, dat baadt in het licht dankzij de 8 glazen daken.

Locaties & Bereikbaarheid

Issues at stake

Sleutel-elementen

PROJECTTEAM

  • Ontwikkelaar: AG Real Estate
  • Architecten: Archi 2000 & Atlante
  • Algemeen aannemers: Heijmans Bouw n.v. & CFE
  • Ingenieurs Stabiliteit: Setesco s.a.
  • Ingenieurs Speciale Technieken: ELD partnership
  • Ingenieurs Akoestiek: VENAC
  • Landschapsarchitectuur: J.N.C., The Globe Village

Architecten

Het project werd toevertrouwd aan de architectenvereniging Archi 2000 en Atlante.

"De bedoeling van de architecten was de positieve aspecten van de stedelijke en militaire architectuur die de site karakteriseren, te bouwen en naar voren te doen komen.

Op het vlak van stedelijke planning, is het gebouw opgetrokken volgens een trapeziumvorm, samengesteld door sobere gebouwen gegroepeerd rond binnenplaatsen.

Op architecturaal vlak zijn de gebouwen tijdloos met twee dominante materialen, baksteen en blauwe steen." Philippe Verdussen, Archi 2000:

"Het project impliceerde de herwaardering van 2 ha land om een gemengd project te realiseren bestaande uit kantoren en honderden nieuwe woonsten.

Het optrekken van deze nieuwe gebouwen stemt overeen met de voorstedelijke filosofie van de voormalige militaire site, wat het mogelijk gemaakt heeft om groene ruimte te creëren waarvan zowel de bewoners van de gebouwen als de buurtbewoners kunnen genieten.

De architectuur is eenvoudig, functioneel en met respect voor het imago van de site", zegt Jean-François Lehembre, Atlante.

Gedeelde ervaring

“De Arsenal-site is een mooi voorbeeld van expertise. Het was immers onze taak nieuwe en gerenoveerde gebouwen te combineren in een karaktervolle site die al een aantal renovaties achter de rug had. We hebben de militaire sfeer van de site dus gerespecteerd en een project gemengd gebruik ontwikkeld op twee derde van het verwaarloosde land. Het was een interessante mix bestaande uit residentiële en kantoorgebouwen, maar ook een restaurant en een incubatiecentrum bestemd om onderdak te verlenen aan spin-offs van universiteiten of andere innoverende start-ups die voorspruiten uit wetenschappelijk onderzoek. Bijzondere aandacht werd besteed aan de landschapsarchitectuur en de oprijlanen en aan het aanleggen van veilige paden.

De Arsenal-site werd afgewerkt midden 2009, na 4 jaar bouwen en creëerde duizenden jobs en ongeveer honderd nieuwe woningen. De site vertegenwoordigt een investering van bijna 75 miljoen euro voor een totale oppervlakte van 27.000 m² verdeeld over 7 gebouwen", aldus Alain De Coster, Head of Development.

Technische details

Oppervlakte

Plannen

Tab1

Tab2

Tab3

Documenten