EN FR
Terug naar de lijst

Arsenal Residentieel

 
Naam Arsenal Residentieel
Adres Vrijwilligerslaan 7-8-9
1040 Brussel
Oppervlakte 10 000
Type Residentieel
Status Verkocht aan particulieren & Daelemans


Concept

Omschrijving

EEN SITE, DE REALLOCATIE ERVAN IN EEN TRENDY SPIRIT

In 1989 kocht de vereniging voor de ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een groot deel van de Arsenal-site.

Sindsdien zijn talrijke prestigieuze bedrijven zich hier komen vestigen.

In 1999 werd het gebouw op de hoek van de Louis Schmidtlaan en de Waversesteenweg, opgefrist en omgebouwd in een beroemd restaurant. 

In 2004 lanceerde AG Real Estate een nieuw project met de bedoeling de site zijn definitieve configuratie te geven. De bedoeling was om aan de site toe te voegen:1. een kantoorgebouw van 9.000 m², 2. een bedrijfsincubatiecentrum gewijd aan nieuwe informatie- en communicatietechnologieën onder de bescherming van de VUB (Vrije Universiteit Brussel), 3. een groene ruimte open voor het publiek, uitgerust met stadsmeubilair en een sierfontein, 4. een restaurant in de voormalige ketelruimte van de site 5. een gebouw voor het produceren van immateriële goederen, 6 drie residentiële gebouwen, elk met 32 appartementen.

In oktober 2005 werd de eerste steen gelegd. 4 jaar later was de Arsenal-site volledig klaar en in gebruik genomen.


EEN RESIDENTIEEL CONCEPT, SOBERE EN FUNCTIONELE APPARTEMENTEN

Elk gebouw beschikt over een gelijkvloers plus 3 appartementsverdiepingen en een ruimte op het dak voor de duplexappartementen. De toegang tot de parkeerruimte en de inkomhallen bevindt zich op tuinniveau. De 96 appartementen, inclusief de duplexappartementen, beschikken over 2 of 3 slaapkamers, en hebben een vloeroppervlakte tussen 100 m² en 150 m².

Alle appartementen are the “through” type, featuring dual aspect outlook en bieden een mooi uitzicht op de gemeenschappelijke, met bomen beplante ruimte.

De woonkamers hebben allemaal een glazen wand die toegang verleent tot een ruim, op het zuidwesten gericht terras.

De slaapkamers zijn noordoostelijk gericht en zijn vandaar ook koeler en aangenamer om te slapen.

De gebruikte materialen zijn de materialen die zich oorspronkelijk op de site bevonden: natuursteen voor de kelderverdiepingen en de funderingen, baksteen voor de muren en metaal voor de ramen en leuningen.

Om het uniforme imago van de site te bewaren, werd er een lange muur opgetrokken in natuursteen, waarbovenop een hek werd geplaatst, om bescherming te bieden aan de gebouwen en hun bewoners.

Locaties & Bereikbaarheid

Issues at stake

Sleutel-elementen

PROJECTTEAM

  • Ontwikkelaar: AG Real Estate
  • Architecten: Archi 2000 & Atlante
  • Algemeen aannemers: Heijmans Bouw n.v. & CFE
  • Ingenieurs Stabiliteit: Setesco s.a.
  • Ingenieurs Speciale Technieken: ELD partnership
  • Ingenieurs Akoestiek: VENAC
  • Landschapsarchitectuur: J.N.C., The Globe Village

Architecten

Het project werd toevertrouwd aan de architectenvereniging Archi 2000 en Atlante.

"De bedoeling van de architecten was de positieve aspecten van de stedelijke en militaire architectuur die de site karakteriseren, te bouwen en naar voren te doen komen.

Op het vlak van stedelijke planning, is het gebouw opgetrokken volgens een trapeziumvorm, samengesteld door sobere gebouwen gegroepeerd rond binnenplaatsen.

Op architecturaal vlak zijn de gebouwen tijdloos met twee dominante materialen, baksteen en blauwe steen." Philippe Verdussen, Archi 2000:

"Het project impliceerde de herwaardering van 2 ha land om een gemengd project te realiseren bestaande uit kantoren en honderden nieuwe woonsten.

Het optrekken van deze nieuwe gebouwen stemt overeen met de voorstedelijke filosofie van de voormalige militaire site, wat het mogelijk gemaakt heeft om groene ruimte te creëren waarvan zowel de bewoners van de gebouwen als de buurtbewoners kunnen genieten.

De architectuur is eenvoudig, functioneel en met respect voor het imago van de site", zegt Jean-François Lehembre, Atlante.

Gedeelde ervaring

De Arsenal-site is een mooi voorbeeld van expertise. Het was immers onze taak nieuwe en gerenoveerde gebouwen te combineren in een karaktervolle site die al een aantal renovaties achter de rug had. We hebben de militaire sfeer van de site dus gerespecteerd en een project gemengd gebruik ontwikkeld op twee derde van het verwaarloosde land. Het was een interessante mix bestaande uit residentiële en kantoorgebouwen, maar ook een restaurant en een incubatiecentrum bestemd om onderdak te verlenen aan spin-offs van universiteiten of andere innoverende start-ups die voorspruiten uit wetenschappelijk onderzoek. Bijzondere aandacht werd besteed aan de landschapsarchitectuur en de oprijlanen en aan het aanleggen van veilige paden.

De Arsenal-site werd afgewerkt midden 2009, na 4 jaar bouwen en creëerde duizenden jobs en ongeveer honderd nieuwe woningen. De site vertegenwoordigt een investering van bijna 75 miljoen euro voor een totale oppervlakte van 27.000 m² verdeeld over 7 gebouwen", aldus Alain De Coster, Head of Development.

Technische details

Oppervlakte

Plannen

Tab1

Tab2

Tab3

Documenten