EN FR
Terug naar de lijst

Botanic Building

 
Naam Botanic Building
Adres Sint-Lazaruslaan 4-10
1210 Brussel
Oppervlakte 30 000
Type Kantoren
Status Verkocht aan Allianz


Concept

Omschrijving

Het gebouw bestaat uit een langwerpige vleugel, de zuidelijke kant beschikt over terrassen met zicht op de Kruidtuin, en een cilindervormige vleugel die uitgeeft op het Sint-Lazarusplein. De totale oppervlakte van de kantoren bedraagt ongeveer 30.000 m² (20.000 m² + 9.600 m²) en de ondergrondse parking is ongeveer 5.780 m².

Het gebouw is in de lengte gebouwd en met zijn smalste kant naar het zuiden gericht. Het is dit deel dat men ziet vanaf de kleine ring en de Kruidtuin. Deze smalle gevel is versierd met pergola's en terrassen om zo de voorsteven van het schip te vormen...

Het toevoegen van terrassen en pergola's versterkt het imago van het gebouw en geeft het een menselijke dimensie.

De hoofdingang is gelegen aan de zuidelijke kant, rechtover de Kruidtuin. Er is een tweede ingang op de Sint-Lazaruslaan. Op de gelijkvloerse verdieping is er een buitenparking die ruimte biedt aan 50 voertuigen.​

Locaties & Bereikbaarheid

Issues at stake

Sleutel-elementen

Verdiepingen 19 + technische verdieping

Referentieverdieping 1.732 m²

Modulatie: 1,20 m

Parking: 220 plaatsen

Ondergronds: 3 niveaus

9 ultrasnelle liften​

Architecten

De samenwerking tussen het Atelier d’Architecture de Genval en Accarain & Bouillot was een voorbeeld van complementariteit.

"In 2000 won het Atelier de Genval de architectuurwedstrijd die georganiseerd werd met het oog op de renovatie van een gebouw dat dateerde van begin jaren zestig, een gebouw dat onderdak bood aan de administratieve overheidsdiensten.

Het project voorzag in de integratie van een stijlvol gebouw in het Brusselse landschap.

Het moest duidelijke signalen sturen naar zijn directe en minder directe omgeving. Dat was de doelstelling die nagestreefd werd door het spelen met volumes, vormen en materialen, texturen, kleuren en stilistische details.

De aanwezigheid van de Kruidtuin naast het gebouw heeft een belangrijke invloed gehad op de evolutie van het ontwerp, meer bepaald de creatie, op de puntgevel, van een reeks met pergola overdekte terrassen, om de harmonie te bewaren met het park en de beplanting. De trapsgewijze terrassen worden versterkt door een grote verticale structuur die uitkijkt op het station en de zakenwijk.

Het verlies aan oppervlakte die het gevolg is van de trapsgewijze terrassen in de lengte vereiste de creatie van een bijkomend volume, dat financieel meer rendabel is. De oplossing lag in de historische, centrale blok.

Na de wedstrijd heeft het Atelier de Genval, dat geselecteerd werd als ‘concept designer’, een partnerschap gevormd met het architectenbureau Accarain & Bouillot, dat instond voor de uitvoering van het project.”

Gedeelde ervaring

“Wat dit project uniek en interessant maakt, is dat we een toren die niemand destijds wou, opnieuw moesten heruitdenken. Zijn unieke ligging langs de kleine ring van Brussel en op twee stappen van de Kruidtuin zijn twee argumenten die doorslaggevend waren bij onze beslissing. De ongewone vorm van die toren is het resultaat van het feit dat wij erin geslaagd zijn de moeilijke omstandigheden van het terrein in ons voordeel te gebruiken, de korte termijnen evenals bepaalde stedenbouwkundige beperkingen. De toren, die georiënteerd is op zijn smalle zijde om te kunnen genieten van het uitzicht op de Kruidtuin, is een echt architecturaal hoogstandje.”

Alain De Coster, Head of Development​

Technische details

PROJECTTEAM

  • Ontwikkelaar: AG REAL ESTATE
  • Architecten: Atelier d’Architecture de Genval & Accarain & Bouillot
  • Aannemers: Botanic Building I: s.a. Kumpen & Botanic Building II: CIT Blaton
  • Ingenieurs Stabiliteit: Waterman TCA n.v.
  • Ingenieurs Speciale technieken: Luxconsult n.v.
  • Gevels: Belgo Metal (Permasteelisa)​

Oppervlakte

Plannen

Tab1

Tab2

Tab3

Documenten