EN FR
Naam Insula
Adres Simonsstraat 5-13
1000 Brussel
Oppervlakte 5 000
Type Residentieel
Status In samenwerking met Thomas & Piron


Concept

Omschrijving

De residentie Insula bestaat uit 107 appartementen in een gebouw met 6 verdiepingen, gesitueerd in de Noordwijk, Simonsstraat 5-13. Deze 130 meter lange, op een schip lijkende, residentie werd gebouwd in partnership met Thomas & Piron. Ze heeft een eigentijdse architectuur met harmonieuze en elegante volumes. Insula is een gebouw met twee gezichten: van buitenaf gezien weerspiegelt de eigentijdse look de zakenwijk ernaast; binnenin wordt de warme sfeer nog versterkt met levendige kleuren en een reeks houten elementen en details. De voorkant van het gebouw is voorzien van een doorzichtige bekleding die het zonlicht filtert en elk balkon omkadert. De achterkant van het gebouw is versierd met ramen waarbij de privacy van de toekomstige bewoners wordt gerespecteerd.

Locaties & Bereikbaarheid

Issues at stake

Sleutel-elementen

  • 107 appartementen: appartementen met 2-3 slaapkamers, studio’s en penthouses met 3 slaapkamers verdeeld over de 6 verdiepingen
  • 2 handelsoppervlakken op het gelijkvloers (+/-100m² elk)
  • Balkon of terras en tuin voor de appartementen op het gelijkvloers
  • 93 ondergrondse beveiligde parkeerplaatsen en kelderruimte
  • 4 afzonderlijke inkomhallen, elk voorzien van een lift
  • ‘veiligheidsdeuren’ voor alle appartementen
  • videofonie
  • Efficiënte thermische en akoestische isolatie
  • Uitstekende oriëntatie
  • Donkergrijze bekleding in geperforeerd geribd staal
  • Volledige sanitaire installatie
  • Vloer- en muurtegels
  • Parket (optioneel)

Architecten

Dit gebouw werd ontworpen door MDW Architecture.                                                           

"Het gebouw werd ontworpen voor huurders met een laag tot middelmatig inkomen. De kostenbesparende maatregelen verklaren de rationale keuze van een modulair plan van 130 meter lang, dat gecompenseerd wordt door levendige gevels met rode en houten terrassen, die dienst kunnen doen als extra ruimte in de lente en de zomer, en niet als gewone balkons. Aan de achterkant van het gebouw zijn er meerdere privétuinen die gebruikt worden door de huurders van het gelijkvloers en die het uitzicht van alle huurders van de hoger gelegen verdiepingen verfraait. Insula is een project dat zich richt tot de lage tot middelgrote inkomens, om die reden werd al heel snel gekozen voor een "non high-tech" uitrusting om herstellings- en vernieuwingskosten op lange termijn tot een minimum te beperken. Met een efficiënte, 12 cm dikke warmte-isolatie, haalt Insula een K40 rating. Om de privacy van de huurders op het gelijkvloers te verzekeren, werd de vloer met 60 cm verhoogd, waardoor de uitgravingen voor de garage ook verminderden, geld werd uitgespaard en er minder puin was".                                              

Marie Moignot, MDW Architecture

Gedeelde ervaring

Technische details

Oppervlakte

Plannen

Tab1

Tab2

Tab3

Documenten